Het programma

DE DRIE PILAREN

Leef! zonder Overgewicht is een uniek en multidisciplinair programma, steunend op de pijlers Voeding - Leefstijl - Bewegen. Samen gaan wij stapje voor stapje aan de slag om u op een duurzame wijze van uw overgewicht af te helpen. Wij hebben als Fit!vak Preventiecentrum de faciliteiten waarbij we de facetten Voeding-Bewegen-Leefstijlcoaching onder 1 dak bieden. Nooit meer apart naar de voedingsdeskundige en/of sportschool, bij ons kan alles in 1 bezoek. Tevens houden wij zo de communicatielijnen kort en is het eenvoudig om met z'n allen om tafel te gaan zitten.

Onze Leefstijl coach gaat met u in gesprek om de oorzaken van het afwijkende eetpatroon te achterhalen. Wellicht bent u uit verdriet of frustratie anders gaan eten. Samen werkt u naar een oplossing toe. Eerst moet alles tussen de oren op 1 lijn zitten en moeten de neuzen dezelfde kant op staan. De Leefstijl coach begeleid u ook met eventuele terugslagen die u tijdens het programma ervaart. Wij werken met een open structuur waarbij alles bespreekbaar moet zijn. Mochten wij er niet uit kunnen komen, dan helpen wij eventueel (op uw verzoek) met de verwijzing naar de 1e lijns hulpverlening.

Leef! zonder Overgewicht, het programma voor duurzame leefstijl- en gedragsverandering.

VOEDINGSADVIES

Vergeet hardnekkig lijnen, het hongergevoel en het daaraan verbonden futloos en lusteloos voelen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit niet werkt, dat het een tijdelijke (en ongezonde) oplossing is. Wij gaan samen met jou werken aan het aanleren van een gezond voedingspatroon. Voeding staat aan de basis van een gezonde levenstijl. Is deze basis goed, dan komt het afslanken vanzelf. Samen met de dietiste Marieke leert u de basisprincipes van gezond eten, het maken van bewuste keuzes, inzicht in wat wel en wat niet te eten. Onze voedingsdeskundige slaat na een uitgebreide intake samen met u de weg in naar een duurzaam gezond eetpatroon. Geen crash dieet, poeders of pillen, maar gevarieerd eten en bewuste keuzes leren maken. Wekelijkse contactmomenten zorgen ervoor dat wij u geleidelijk bewust maken van wat u dient te eten, wat gezonde alternatieven/keuzes zijn. Door de plezierige, informele interactie vergroot u geleidelijk aan uw kennis over voeding en een gezonde leefstijl. Bent u om medische redenen aan een bepaald dieet gebonden, dan helpt zij u met tips en adviezen om uw voeding aan te passen.

BEWEGEN

Los van voeding dient u ook meer te gaan bewegen. Het begeleidingstraject, dat 24 weken duurt, bestaat uit een tweeledig beweegprogramma. Zelfstandig en met een personal trainer. 

Per week traint u in totaal een half uur met uw personal trainer. De duur per trainingssessie is afgestemd op uw belastbaarheid, zo kan er begonnen worden met kortere sessies. Langzaam zal dit worden opgebouwd naar een half uur aaneengesloten.

Hiernaast dient er zelfstandig bewogen te worden, norm is hierbij de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Tijdens het beweegprogramma word er gewerkt aan het voldoen aan deze norm. Dit houdt in dat volwassenen minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig intensief gaan bewegen, volwassenen met overgewicht zelfs dagelijks 60 minuten. Dit doen wij aan de hand van een op maat gemaakt trainingsprogramma, gespitst op uw wensen en/of blessures. Indien nodig wordt er overlegd met uw fysiotherapeut of ander behandelend specialist.

LEEFSTIJL VERANDERING

Afvallen; het zou niet ingewikkeld moeten zijn. Het zou een kwestie van gezonde voeding en meer beweging zijn. Echter blijkt het in de praktijk een stuk ingewikkelder, omdat velen van ons het streefgewicht dat zij voor ogen hebben niet behalen. Dit komt doordat we vaak een terugval krijgen, maar wat is de oorzaak hiervan?

In het begin bent u vaak enorm gemotiveerd, maar na een tijdje verslapt de aandacht en is het lastig om vol te houden. Dit komt doordat afvallen met name een mentale kwestie is; het zit tussen de oren. Afvallen is mentaal vaak zwaarder dan fysiek. Het mentale aspect zorgt ervoor dat je te maken krijgt met terugvallen.

Tijdens de gesprekken met de Leefstijl coach probeert u deze valkuilen te tackelen. Open en eerlijk praat u over de ervaringen en problemen die u ervaart, wij geven u handvaten om de verleiding te weerstaan.

Nazorg

Eenmaal klaar met het programma weet u hoe gezond te leven, u gaat verder met hetgene wat u tijdens het leefstijlprogramma geleerd heeft, immers een leefstijlverandering is voor de rest van uw leven. Wij snappen dat het niet altijd even eenvoudig zal zijn en daarom verlenen wij optioneel na afloop van het traject nazorg. Op deze manier houdt u na het traject desgewenst nog een stok achter de deur.